Відділ освіти Жашківської міської ради

На допомогу керівнику

Ключові засади здорового харчування та культури харчування

Позитивний досвід інформаційно - розяснювальної роботи

Принципові зміни, що запроваджує реформа харчування

Аналізуємо норми і порядок організації харчування в ЗДО

Нові вимоги до організації харчування в закладах освіти

Як навчити дитину принципів здорового харчування 

за матеріалами сайту osvita.ua

Проект «Розвиток дитини» пропонує батькам, вихователям та вчителям десять оригінальних завдань для навчання дитини аргументованого вибору на користь здорового способу життя та формування ціннісного ставлення до власного здоров’я.

Виконання запропонованих завдань розвиватиме пізнавальну активність й інтерес до довкілля, сприятиме вихованню відповідальності. Виконуючи завдання, дитина розвиватиме навички аналізувати й оцінювати наслідки свого вибору, вчитиметься робити висновки.

Пишемо факти про харчові продукти. Це завдання спрямовано на розвиток соціальної, здоров’язбережувальної та мовної компетентностей молодших школярів. Дитині пропонується коротко (одним реченням) висловити свої знання про продукти харчування, записавши по 3 факти про кожен з них, а також на основі цих фактів сформулювати висновок.

Створюємо рекламу корисних продуктів. Це завдання сприятиме формуванню соціальної та здоров’язбережувальної компетентностей, а також уявлення про вплив продуктів харчування на здоров’я людини. Учням і ученицям пропонується вибрати корисний, на їхню думку, продукт харчування й створити його рекламу, зазначивши, чим і для кого він корисний, а також вказавши цікаві факти про цей продукт та застереження щодо його вживання.

Час обіду: складаємо меню. Це завдання сприятиме формуванню здоров’язбережувальної компетентності, розвитку вміння здійснювати осмислений вибір при укладанні власного меню. Виконуючи завдання, діти вчитимуться аналізувати склад продуктів та їхній вплив на здоров'я людини, опанують елементарні правила культури харчування, зможуть поглибити знання про корисну й шкідливу їжу.

Суп і компот: обираємо продукти. Завдання навчить дитину аналізувати та класифікувати, розвиватиме логічне мислення. Дитині пропонується розглянути 12 малюнків овочів, ягід і фруктів. Потрібно з’єднати зображення продуктів для супу й компоту з малюнками відповідних каструль унизу сторінки, обрати улюблений фрукт і овоч, дізнатися й написати, які поживні речовини вони містять.

Визначаємо корисні продукти для здорових зубок. Завдання допоможе дитині формувати ціннісне ставлення до власного здоров’я. Дитині пропонується визначити, які продукти шкідливі, а які корисні для зубів, і розмалювати корисні продукти. Також потрібно поміркувати та розказати рідним і друзям, як правильно доглядати за зубами.

Розшифровуємо назви чинників здоров’я №1. Завдання допоможе дитині визначити чинники, що впливають на здоров’я людини, формувати ціннісне ставлення до власного здоров’я. Дитині пропонується розшифрувати слово «активність», й написати, що означає цей чинник здоров’я.

Розвиваймо окомір: учимося порівнювати. Це завдання спрямовано на розвиток уміння порівнювати предмети, зіставляючи їх реальні розміри на основі схематичних зображень. Виконуючи завдання, дитина вчитиметься «на око» визначати приблизний об’єм (місткість) предмета. Завдання сприятиме розвитку абстрактного та просторового мислення.

Фруктово-ягідний компот: рахуємо й аналізуємо. Це завдання спрямовано на розвиток математичної та природничої компетентності молодших школярів. Виконуючи завдання, дитина вчитиметься розрізняти назви фруктових дерев та ягідних культур, розвиватиме уміння виконувати математичні обчислення зручним способом.

Визначаємо ознаки якості продуктів харчування. Це завдання сприятиме формуванню соціальної та здоров’язбережувальної компетентностей. Учням і ученицям пропонується позначити, на що варто звернути увагу, щоб придбати якісний продукт. Виконуючи завдання, дитина розвиватиме вміння аналізувати, логічно мислити, увагу й кмітливість.

Малюємо апетитні страви, визначаємо корисні. Це завдання допоможе дитині проаналізувати свої вподобання в їжі, навчитися розрізняти шкідливу й корисну їжу. Спершу дитині пропонується поміркувати, які страви викликають у неї апетит, і намалювати їх. Потім серед намальованих страв потрібно вибрати найбільш корисні та написати, у чому полягає їхня користь, які продукти входять до складу цих страв.

За матеріалами сайту МОЗ України.

     Любов до здорової їжі не завжди одразу займає місце в серці дитини. Проте хороша новина в тому, що наші харчові звички - це результат навчання. Кожну дитину можна заохотити не лише їсти здорову їжу, а робити це з задоволенням. Попросили біолога та наукову блоґерку Дарію Прокопик допомогти скласти декілька порад для батьків, як заохотити дитину харчуватися здоровіше.

1. ПРИВЧАЙТЕ ДІТЕЙ ДО РІЗНИХ СМАКІВ

Щоби звикнути до нових продуктів, дітям інколи потрібно скуштувати їх 7-12 разів. Не варто змушувати дітей їсти овочі. Достатньо того, щоб вони завжди були доступними, і діти бачили, що ви самі це їсте. Рано чи пізно цікавість візьме гору, і дитина спробує, а потім звикне до повноцінного раціону.

“Маскувати” овочі в стравах не варто. Якщо постійно маскувати моркву, дитина ніколи не стане добровільно їсти моркву.

Діти мають їсти корисні продукти свідомо. Не поєднуйте в одній страві улюблені та нові компоненти - інакше нове дитина не їстиме.

2. ЇЖТЕ РАЗОМ ТА БЕЗ ТЕЛЕВІЗОРА

Діти, які харчуються разом зі своєю сім'єю, як правило, їдять більш здорову їжу. Вони менш схильні голодувати та навпаки, мають менші ризики набрати зайву вагу. Важливо також навчати дитину їсти у відповідному середовищі. Наприклад, діти, які їдять перед телевізором, схильні до вибору менш безпечних та корисних продуктів. Дослідження вказують, що саме ця звичка може привести до переїдання та підвищеного ризику ожиріння у дітей (https://goo.gl/r3qtSc).

3. ВСТАНОВІТЬ РЕГУЛЯРНИЙ РЕЖИМ ХАРЧУВАННЯ

Це стосується як сніданку, обіду та вечері, так і проміжних перекусів. Режим харчування повинен стати рутинним для вашої дитини.

4. НЕ ВИКОРИСТОВУЙТЕ ЇЖУ ЯК НАГОРОДУ ЧИ ПОКАРАННЯ

Не варто “розплачуватись” морозивом за спожиту броколі. Такі хабарі не сприяють здоровим харчовим звичкам. Їжа - перш за все, джерело поживних речовин та енергії для нашого організму.

5. СЛІДКУЙТЕ, ЩОБ ДИТИНА ПИЛА ДОСТАТНЬО ВОДИ

Кількість води, яку має споживати дитина протягом дня, залежить від багатьох факторів, таких як стать, вік, рівень фізичної активності, а також температура повітря, погодні умови та клімат загалом. 

Загальні рекомендації щодо питного режиму для дітей:

  • діти від 1-4 років від 2-4 склянок
  • діти 4-8 років: 5 склянок
  • діти 9 -13 років: 7-8 склянок
  • 14 і більше: від 8 до 11 склянок (https://goo.gl/inSjGL).

Денну норму води дитина може отримати не тільки споживаючи воду, але і з харчових продуктів.

Запивати їжу можна і треба. Вживання води під час їжі допомагає травленню і запобігає зневодненню та закрепам (https://goo.gl/FUAWhX).

6. ОБМЕЖТЕ ЇЖУ З ВЕЛИКОЮ КІЛЬКІСТЮ КАЛОРІЙ, ЖИРУ, ЦУКРУ ТА СОЛІ Й ПРОПОНУЙТЕ АЛЬТЕРНАТИВУ

Це стосується солодощів, чипсів, солодких газованих напоїв та інших продуктів, бідних на поживні речовини та з високим рівнем калорійності. Крім порожніх калорій, вони містять ароматизатори, що привчають дітей до сильних штучних смаків. У порівнянні з ними, звичайна та корисна їжа вже не так смакуватиме.

Альтернативними солодощами можуть стати свіжі та сухі фрукти, десерти на основі горіхів, сиру, несолодкі йогурти, узвари та смузі.

7. БУДЬТЕ ПРИКЛАДОМ ДЛЯ СВОЇХ ДІТЕЙ

Діти всього навчаються у вас. Якщо хочете заохотити дитину їсти здорову їжу, то і самі маєте харчуватись правильно.