A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Жашківської міської ради

Сайт школи — це головне джерело інформації про неї, її цінності та принципи.

Дата: 16.09.2019 10:00
Кількість переглядів: 124

За матеріалами сайту https://osvitoria.media/ 

      Сайт школи — це головне джерело інформації про неї, її цінності та принципи. А ще, звісно, це візитівка! Тобто перше, з чим знайомляться батьки і майбутні учні, сюди приходять колеги та конкуренти. Яким має бути сайт школи? Зрозумілим, доступним, нехай там буде менше інформації, але вона буде гарно оформлена. «Освіторія» зібрала 7 позицій про те, що шукають і часто не знаходять на шкільних сайтах.

1. Знайомство

Якщо відвідувач зайшов на сайт школи, то передусім його цікавлять актуальні анонси: вакансії для вчителів, час і дата свята першого дзвоника, список рекомендованої для читання літератури на літо, вступна кампанія в навчальний заклад. Хоча ми розуміємо, що список запитань, які найчастіше ставлять діти та батьки, набагато довший.

     Складіть цей чек-ліст питань, врахуйте всі нюанси відповідей і також розмістіть на головній сторінці: про медогляд (яку довідку та на коли потрібно приносити), шкільну форму (про це варто нагадувати щороку), харчування (меню та розклад), структуру навчального дня (стартуємо, завершуємо, перерви, додаткові опції) тощо.

2. Комунікація

     Десь на поверхні має бути рубрика «Контакти», що скеровує: куди писати листи, кому телефонувати, як, зрештою, знайти навчальний заклад. Якщо на сайті вказана електронна пошта, то вона має бути активною і оперативно реагувати на листи, що на неї надходять (включно з тими, які залітають у спам). Те саме стосується і решти офіційних соціальних мереж школи — якщо у вас є Facebook і ви залишаєте на нього посилання на сайті, то він має бути «живим» (тобто адміністратор сторінки відповідає на коментарі під дописами та приватні повідомлення).

     Робочий телефон? Так, це досі необхідність, бо комусь зручніше написати, а комусь — зателефонувати. У робочий час секретар, заступник директора чи охоронець можуть відповісти на базові запитання щодо навчального процесу.

     Щоб знайти заклад, достатньо адреси, бо у всіх на телефоні є мапи, — думаєте ви. Але уявіть, що ви вперше в цьому районі, а мапа не показує тупик, провулок чи ремонт дороги, який почався місяць тому! Будьте доступними для тих, хто вас шукає — опишіть шлях чи докладіть мапу найефективнішого маршруту від найближчої зупинки.

3. Місія/візія

     У кожного навчального закладу є власна світла надмета, методи роботи і система цінностей. Їх варто розписувати не порожніми пафосними словами, цитуючи філософів чи звертаючись до навчальних компетенцій, а подавати лаконічно і стримано. Є конкретний маршрут, яким заклад протягом навчання проводить дитину, інформація на сайті — дороговказ.

     Обов’язково розпишіть структуру закладу — початкова школа, середня, старша. Кожен з підрозділів має власні принципи роботи, керівника і новини, яких чекають батьки: якщо в початковій варто писати про успіхи НУШ, то в старшій — про перспективи ЗНО. Тож загальна місія/візія на рівні кожного з підрозділів має бути підкріплена конкретикою, адже багато українських шкіл та ліцеїв зазначають «ми виховуємо лідерів», але мало хто готовий пояснити, як це робить.

     Групові проєкти, технологічні ярмарки, профорієнтаційні зустрічі — як вони відбуваються, яка мета і завдання цих активностей, якщо ви на них вказуєте, у контексті виховання лідера. Не забувайте про категорію «гуртки»! Важливо не лише перерахувати форми роботи, а й зробити свою інтернет-сторінку майданчиком для творчості: вказати керівника гуртка, показати, чого діти навчилися, у чому взяли участь, яку програму пройшли, а що чекає на них у новому навчальному році, прикріпити фото їхніх виробів з глини чи відео танців.

4. Календар

     Структура навчального року — це не лише державні свята, канікули чи день народження школи, старт і фінал навчального року, а й ті особливі дні, які є лише у вашому закладі. Саме в рубриці календар варто зазначити ваші «особливі» шкільні дні — наприклад, раз на три місяці є «батьківський день», коли батьків запрошують на уроки, або остання п’ятниця місяця — день вільної форми, чи щороку в лютому — зліт юних хіміків. Внесіть усе те, що школа регулярно святкує/відзначає, у календар — це допоможе всім учасникам процесу зрозуміти, що ж на них чекає попереду.

5. Команда

     Покажіть фотографії тих, хто працює в команді справжніх професіоналів! Не лише адміністрацію, а й вчителів-предметників, лаборантів, бібліотекарів, психологів, головного кухаря, завідувача господарської частини — тих людей, які створюють заклад, кого можна зустріти в школі, з ким так чи інакше можуть поспілкуватися батьки.

     Найкраще, щоб фотографії були нові та уніфіковані — подібне тло і формат. Зберіть колектив і влаштуйте для нього фотосесію. Якісні світлини на сайті — це імідж вашої школи.

Що ще варто писати про вчителя на сайті? Кому який підхід подобається:

  • а) цитата самого вчителя про предмет або про виховання;
  • б) вчитель цитує класиків про виховання і науку;
  • в) професійна кваліфікація працівника (кількість років педагогічного досвіду, освіта, сертифікати, олімпіадники);
  • г) інформація про… людину (адже вчителі — це цікаві особистості, які вміють дивувати, тож може виявитися, що вчитель історії — ще й майстер спорту з шахів, а вчителька біології цікавиться японською графікою);
  • д) найкращий варіант — поєднати всі ці елементи, щоб скласти цілісний портрет вчителя. Якщо людині є чим ділитись у класі — значить вона цікава.

6. Родина

Школа — це складна структура, де окрім дітей, вчителів, адміністрації є ще й батьки. У розділі «батьківська рада» (або «родинне коло, або «школа-родина») має бути інформація про батьківські збори, а також цей розділ може стати платформою для блогу адміністрації та психолога, добірки корисних матеріалів про виховання, психологію, освіту, пристосування дитини для навчання, вправи, які можна робити з дітьми.

7. Новини

У школі постійно щось відбувається і про все варто писати: команда 5-В взяла участь у турнірі з футболу (фото прикріпили), 8-Б на уроці літератури намалював комікс про Івана Франка (ілюстрований доказ є), міністерство затвердило програму ЗНО (активне посилання на сайт із програмою), учениця 10-А Маринка отримала сертифікат з китайської мови (міні-інтерв’ю з Маринкою про те, що вчити мови — це велика насолода). Однак шкільні сайти — не завжди ефективні для оперативних новин. Тому в пригоді стає активна сторінка у Facebook, де регулярно з’являються новини про життя школи.

Чого варто уникати на шкільному сайті:

  • Сторінки «Наша гордість — випускники», адже зазвичай туди потрапляють зірочки «дошки пошани», тобто ті, хто на думку адміністрації «досяг успіху», хоча успіх — це дуже умовна категорія.
  • Протоколів педагогічних рад чи фотографій документів районо.

Автор: Анастасія Євдокимова

 

« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано