A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Жашківської міської ради

УЧАСТЬ У ХІІ МІЖНАРОДНОМУ КОНКУРСІ З УКРАЇНОЗНАВСТВА СЕРЕД УЧНІВ 8-11 КЛАСІВ

Дата: 08.04.2019 10:13
Кількість переглядів: 126

           28 березня 2019 року у приміщенні Київської міської державної адміністрації відбулось урочисте відкриття ХІІ Міжнародного конкурсу з українознавства для учні 8-11 класів загальноосвітних навчальних закладів. Співорганізаторами Конкурсу виступили Науково-дослідний інститут українознавства та Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили».
      Загалом у Конкурсі взяли участь 314 робіт дітей з усіх областей України. 4 учасники представляють Молдову та Туреччину.

      У другому етапі конкурсу брала учениця 10 класу Жашківсьокого ЗЗСО №5 Синчак Інна з науково-дослідницькою роботою «Декларація та стратигічні помилки Української Центральної Ради», науковий керівник – методист відділу освіти, учитель історії Жашківського ЗЗСО №5 Іванько Ганна Василівна.

Учасників конкурсу, а також їх вчителів і батьків привітали в.о. директора – заступник директора НДІ українознавства Віталій Терлецький, директор Креативної Міжнародної дитячої школи Оксана Буковська, голова фракції Всеукраїнського об’єднання «Свобода» у Київській міській раді Юрій Сиротюк, представник Українського інституту національної пам’яті Анна Байкеніч, генеральний директор Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» Богдан Біляшівський, завідувач відділу Національного музею історії України та кобзар Тарас Силенко.
       Віталій Терлецький наголосив на важливості та актуальності проведення Конкурсу, адже цьогоріч велась не проста боротьба за перемогу у Конкурсі, що свідчить про популярність, зацікавленість молоді у дослідженні свого краю, історичних подій минулого. Саме це надихає на подальші проведення подібних заходів для учнів.

      Виступаючи на відкритті, генеральний директор НІМЗ «Биковнянські могили» Богдан Біляшівський наголосив на важливості відновлення історичної пам’яті, яка упродовж багатьох років свідомо знищувалась радянської владою. Він також звернув увагу на розмаїття тем та велику географічну представленість учасників конкурсу та побажав усім перемоги.
В перший день конкурсу учні написали письмову роботу - есе, де
наша учениця показала високий результат.

     Для учнів 10-11 класів надзивичайно цікавою видалася екскурсія до Верховної Ради України.

  Конкурс засвідчує, що українська молодь активна у власному пошуку правдивості подій минулого, проблем сучасності та перспектив майбутнього.
    29 березня 2019 року саме в приміщенні Науково-дослідницькому інституті українознавства відбувся захист робіт та нагородження саме учасників конкурсу та їх наукових керівників. В цей же день для вчителів був проведений Методологічний семінар на тему: «Великий терор 37–38 рр. в Україні: факти й дослідження та проблеми викладання», а також виставка фотодокументів «Перерваний урок» (за співорганізації з Національним історико-меморіальним заповідником «Биківнянські могили»)
   Кінолекторій для учасників Конкурсу (показ документальної відеороботи про Харитину Пекарчук – жінку-воїна, яку було відзначено найзвитяжнішою нагородою в історії бойової слави Армії УНР.
   Харитина Пекарчук (уроджена Тіна Ізбицька) – перша жінка, яка отримала українську державну нагороду в ХХ столітті. Етнічна полька, яка стала переконаною українкою, і кримчанка, яка зі зброєю в руках захищала
незалежність Української Народної Республіки.
   Відео презентуватували співробітники інституту – кандидат історичних наук, координатор Таврійської гуманітарної платфоми Андрій Іванець та кандидат історичних наук, голова громадської організації «Експертний Корпус» Тетяна Швидченко.

    30 березня 2019 року була здійсненна екскурсія м. Києвом.


 

Іванько Г.В., методист відділу освіти



« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано