A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Жашківської міської ради

Небезпека у спеку

Дата: 13.06.2019 10:50
Кількість переглядів: 112

     Настала довгоочікувана пора року — літо, пора відпусток, відпочинку та сонця. Однак, таке бажане сонце не завжди безпечно і може призвести до різкого погіршення стану здоров’я, пов’язаного з перегріванням організму, особливо у дітей та осіб похилого віку.

     При підвищенні температури навколишнього середовища до 28–35 ºС, високій вологості повітря, тривалому перебуванні на сонці порушуються процеси терморегуляції, що призводить до перегрівання організму.

      Перші симптоми перегрівання — волога почервоніла шкіра, слабкість, млявість, сонливість, головний біль, спрага, збільшення частоти пульсу і дихання. Якщо терміново не вжити необхідних заходів, може підвищитися температура тіла (до 39–40 ºС), з’явитися нудота, можлива непритомність.

     Причиною сонячного удару може стати вплив прямих сонячних променів на голову, причому проявитися він може не тільки під час перебування на сонці, але і через кілька годин. Проявляється сонячний удар загальним нездужанням, підвищенням температури тіла, почервонінням шкіри обличчя, головним болем, «миготінням мошок» перед очима, носовими кровотечами. Саме тому в спеку так важливо захищати голову головним убором.

Як перенести спеку з мінімальними наслідками для здоров’я? Ось декілька елементарних порад:

  • Уникайте тривалого перебування на сонці, особливо в період з 12 до 16 години, коли сонце найбільш активне. При необхідності, намагайтесь дотримуватися тіньової сторони вулиці.
  • Одягайте вільний одяг, за можливості з натуральних світлих тканин, який забезпечить тілу необхідну вентиляцію.
  • Обов’язково носіть головний убір.
  • Ніколи не залишайте в машині дітей і домашніх тварин — розпечене повітря в салоні може привести до трагічних наслідків.
  • Дотримуйтесь питного режиму: пляшка з водою повинна стати звичним «атрибутом» вашої сумки.

    У спекотну погоду в організмі порушується водно-сольовий баланс, з тієї причини втрачається багато вологи і мікроелементів, що загрожує серйозними наслідками.

    Що і як пити в спеку?

   Пити треба маленькими ковтками, не поспішаючи, навіть якщо хочеться випити склянку води залпом, інакше рідина не встигне всмоктатися в тканини.

   Кращі напої — питна або мінеральна столова вода (зі ступенем мінералізації не вище 1 г/л). Крім того, для втамування спраги ідеально підходять зелений чай, напої з кислинкою, але без цукру (можна додати у воду скибочку лимона або декілька кислих ягід), розбавлені соки (особливо томатний, вишневий, грейпфрутовий, сливовий, що містять необхідні вітаміни і мікроелементи), натуральний квас (отриманий методом бродіння), кисломолочні продукти (сироватка).

     Небажано пити каву і чорний чай, категорично протипоказаний алкоголь, в тому числі пиво.

     Для забезпечення безпечних та здорових умов праці під час виконання працівниками трудових обов’язків наполегливо рекомендуємо роботодавцям забезпечити належну увагу та контроль за дотриманням вимог діючого законодавства щодо створення безпечних умов праці під час виконання робіт при дії високих температур зовнішнього середовища, а саме:

  • перевірити забезпечення (забезпечити) працівників спеціальним одягом, у тому числі головними уборами  (бажано з натуральних тканин) за відповідними розмірами та контролювати його використання;
  • перевірити наявність (доукомплектувати) медичної аптечки на робочих місцях;
  • скласти розклад роботи так, щоб працівники регулярно відпочивали в охолоджуваних приміщеннях або у тіні та при виконанні тяжкої роботи збільшувати перерви, щоденно регулювати графік роботи зміщуючи час роботи у більш прохолодний період доби, збільшити кількість технологічних перерв;
  • зменшити фізичне навантаження працівників, за можливості використовувати механізацію або залучати додаткових робітників;
  • проводити постійний моніторинг стану погодних умов і при їх погіршенні негайно повідомляти працівників, які здійснюють роботи на відкритому повітрі та вживати відповідні заходи;
  • обмежити допуск до роботи в умовах підвищеної температури осіб молодше 21 і старше 40 років;
  • не допускати до роботи працівників у хворобливому або стомленому стані;
  • за можливості не проводити роботи на відкритому повітрі, якщо температура повітря сягає вище 36°С;
  • забезпечити працівників якісною охолодженою водою (напоями), які б знаходилися поруч з робочим місцем;
  • оснастити техніку (комбайни, трактори, автомобілі тощо), що в’їжджає на територію з високою пожежонебезпекою (нафтобази, АЗС, сільгоспугіддя) справними іскрогасниками (якщо їх немає у самій конструкції труби) та обладнати первинними засобами пожежогасіння.

      Сподіваємось, що ці елементарні поради допоможуть вам зберегти здоров’я при перебуванні в спекотних умовах.

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано