A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Жашківської міської ради

День вишиванки - день солідарності з Україною

Дата: 10.05.2019 11:39
Кількість переглядів: 111

      В Україні відзначають День вишиванки - свято, присвячене українській культурі і традиціям. Долучитися до свята, яке щороку припадає на третій четвер травня, зовсім не складно. Досить прийти в українській вишитій сорочці на роботу, навчання або одному із запланованих на цей день травня святкових заходів.
       

 

        Законодавцем моди на вишиванку в Європі став відомий український письменник і поет Іван Франко. Він часто носив вишиту сорочку з європейським костюмом, і таким чином започаткував своєрідну моду. А після того, як українська письменниця Олена Пчілка видала альбом українських вишиванок, в Європі почався справжній бум на вишиванки.
      У культурі практично будь-якого народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. Вишиванка - яскравий приклад і підтвердження цьому. Історія вишиванки своїми витоками сягає в незапам’ятні часи. Ще за свідченням знаменитого давньогрецького історика, географа і мандрівника Геродота, елементами вишиванки був прикрашений одяг скіфів, які проживали в наших землях в період VIII ст. до н. е. - IV ст. н. е. Знаменитий арабський мандрівник X ст. у своїх розповідях також згадує про русів, які носили вишитий одяг. У ході сучасних досліджень, наприклад, на Черкащині були знайдені срібні бляшки з фігурками чоловіків, датування знахідок VI ст., дослідження яких показали ідентичність елементів одягу і орнаменту вишивки українського народного костюма XVIII-XIX століть.

Історія вишивки

     Вишивка для українців завжди мала особливе значення. Українські дівчата на виданні оцінювалися потенційними чоловіками вміння вишивати. До весілля дівчата готували скриню з приданим. У скрині лежали вишивані сорочки, рушники, фартухи.

      Вишивка була оберегом. А символи несли особливе значення. Вишивка на жіночій сорочці розташовувалася на руках, щоб захистити робочі руки, чоловікам вишивали сорочку на грудях, щоб вона захистила його серце в бою з ворогом.

      Згідно з повір'ям, дитині теж потрібно було вишити сорочку. Робила це або мати або бабуся. Вишиваючи, вони молилися і співали пісні. Вважалося, що така сорочка буде захищати малюка.

       Сьогодні елементи вишивки використовують багато світові дизайнери в своїх виробах, доводячи той факт, що вишиванка залишилася не просто модною – вона поза моди.

      "День вишиванки - день солідарності з Україною" - всесвітня акція, яку цього року започатковує ГО "Всесвітній день вишиванки" спільно з українськими посольствами та об'єднаннями українців закордоном.

      Відомі та впливові іноземці одягають українські вишиті сорочки як вияв солідарності з Україною. 
Наша спільна мета та завдання:
- підтримка рівня світової уваги до потреби спільного протистояння російській агреcії, 
- пропагуваня української культуру закордоном,
- підвищення позитивного іміджу України у світі,
- привернення уваги українців до того, наскільки високо світова спільнота оцінює наші історичні надбання.

Сценарії свят: 

https://www.ukrinform.ua/tag-visivanka

https://www.facebook.com/vsesvitniydenvyshyvanky/

https://vseosvita.ua/library/scenarij-svata-visivanka-moa-visivanka-83153.html

https://vseosvita.ua/library/scenarij-do-svata-den-visivanki-80467.html

https://naurok.com.ua/scenariy-svyata-vishivanka-simvol-batkivschini-dzerkalo-narodno-dushi-1598.html

https://naurok.com.ua/scenariy-vihovnogo-zahodu-vishivanka-cvite-nad-ukra-noyu-3650.html

https://lib.pedpresa.ua/8259-stsenarij-svyata-vyshyvanka-symvol-batkivshhyny-dzerkalo-narodnoyi-dushi.html

https://mala.storinka.org/вірші-про-українську-вишиванку-та-вишиті-рушники.html

 

 

 

 



« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано