A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Жашківської міської ради

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ

Дата: 24.01.2022 15:39
Кількість переглядів: 108

     В історії людства було безліч «темних» плям, але так відверто, широкомасштабно і цинічно суспільство ще не падало ніколи. Маніпуляції громадською свідомістю, нездорові ідеї та злочинне замовчування, які супроводжували весь цей жах, не давали тоді повною мірою усвідомити справжній стан речей, і це сумно. Однак, вся світова спільнота здригнулася, коли почали відкриватися факти й підтвердження подібних злодіянь, причому в справжніх «промислових» масштабах.

     Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту — пам'ятна дата, запроваджена рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року (Резолюція № 60/7). Відзначається щорічно — 27 січня. Саме цього дня 1945 року Радянська Армія визволила в'язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц - Біркенау в Освенцимі.

    "Голокост, що призвів до винищування однієї третини євреїв і незліченних жертв з-поміж представників інших меншин, буде завжди служити всім народам застереженням про небезпеки, що таять у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередженість". Ініціаторами ухвалення документа виступили Ізраїль, Канада, Австралія, Росія і США, а їх співавторами - ще понад 90 держав.

    Оголосивши 27 січня Міжнародним днем пам'яті жертв Голокосту, Генеральна Асамблея ООН закликала держави-члени розробити просвітницькі програми, щоби наступні покоління зберегли пам'ять про цю трагедію з метою запобігання в майбутньому актам геноциду та охороняти, як пам'ятки історії, місця, де відбувалися масові вбивства євреїв.

    Уперше Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту відзначили в усьому світі у 2006 р. Проте деякі країни відзначали цей день і раніше.

     Відповідно до постанови Верховної Ради України від 5 липня 2011 р. № 3560-VI "Про 70-річчя трагедії Бабиного Яру" на державному рівні Україна вперше відзначила Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту у 2012 році.

     Для проведення у закладах освіти виховних годин, уроків-пам'яті, бібліотечних заходів будуть корисні покликання:

https://mon.gov.ua/storage/app/media/zagalna%20serednya/metodichni%20recomendazii/2021/09/20/Metod.rekom.Babyn-Yar.zakl.osv.20.09.pdf

Також пропонуємо Вашій увазі тематичні відео, присвячені окремим аспектам історії Голокосту, розміщені на Youtube-каналі Музею «ТКУМА»: - «Трагедія євреїв Дніпропетровська»; (https://youtu.be/Rf5qwE3il8c)

- «Праведники мого міста»; (https://youtu.be/MPOTd5XmjSk

 - «Остання скрипка Аушвіцу»; (https://youtu.be/ohTzU7K43zw)

- «Кришталева ніч». Переддень Катастрофи». (https://youtu.be/c9_yHa1oHbA)

Більше за покликанням: https://www.youtube.com/channel/UCTKLDsjDu8OomQJpJdtM1Pg

Спогади черкащанки, яка пережила Голокост - https://www.youtube.com/watch?v=q5mHrqPy9uk

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано