A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Жашківської міської ради

ЖИВА ПАМ'ЯТЬ. Бабин Яр. 80 роковини трагедії

Дата: 27.09.2021 16:27
Кількість переглядів: 99

      Україну в ХХ столітті спіткало чимало трагедій, серед яких – Голодомор, Голокост, українсько-польський конфлікт та Волинська трагедія, депортація кримськотатарського народу. Вивчення цих історичних подій та явищ на основі сучасної методології має великий освітній та виховний потенціал.

     У 2021 році Україна і світ відзначають 80?ті роковини трагічних подій у Бабиному Яру. Подібно до табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцимі, Бабин Яр в Україні став символом знищення євреїв Європи під час Голокосту. Тільки за два дні 29–30 вересня 1941 р. тут було розстріляно нацистами близько 34 тисяч євреїв. Протягом декількох наступних років у Бабиному Яру продовжувалися вбивства десятків тисяч євреїв, а також радянських військовополонених, представників українських націона- лістичних груп, активістів комуністичної партії, ромів та інших «ворогів Райху».

    Трагедія Бабиного Яру та інші події Голокосту, масові вбивства, знецінення людського життя вплинули на загальну атмосферу в українському суспільстві, позначились на багатьох подіях історії України. Із шести мільйонів європейських євреїв, знищених нацистами та їхніми поплічниками у ході «остаточного вирішення єврейського питання», близько 1,5 мільйона були українськими євреями.

     На уроках пам’яті, які проводитимуть ЗЗСО громади рекомендовано  згадати події Другої світової війни та злочини тоталітарних режимів, які є організаторами геноцидів. Важливо звертати увагу учнівської молоді не тільки на трагедію знищення, але й на опір нацистським катам та рятування переслідуваних. Тисячі людей залишилися в живих завдяки небайдужій та насправді людяній позиції неєврейського населення. Україна займає четверте місце у світі за кількістю Праведників народів світу, які з ризиком для власного життя та життя своїх рідних, дітей рятували євреїв від нацистського геноциду. Подвиг цих українців є прикладом справжнього героїзму, важливим моральним уроком історії Голокосту.

Методичні матеріали за покликаннями:

https://uinp.gov.ua/informaciyni-materialy/muzeynykam/informaciyni-materialy/informaciyni-materialy-ukrayinskogo-instytutu-nacionalnoyi-pamyati-do-dnya-pamyati-tragediyi-babynogo-yaru

https://www.tkuma.dp.ua/images/public_dounload/2021_Yevtushenko_Piskarova_Shchupak_Metod_Recomend_for_inet.pdf

https://www.youtube.com/watch?v=TW6SjAKg48o

https://mega.nz/folder/k9hj2SrB#bhYJzMeKaAQPL0GSTM-kbw

Сайти:

http://babynyar.gov.ua/

https://www.yadvashem.org/ru.html

https://edu.babynyar.org/

 https://www.istpravda.com.ua/themes/holocaust-history/

 

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано