A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Жашківської міської ради

Міжнародний день захисту дітей

Дата: 01.06.2022 10:07
Кількість переглядів: 152

 

     У перший літній день в Україні, як і у всьому світі, відзначають добре і радісне свято – День захисту дітей. Любі діти! Ви – майбутнє нашої держави, яке формується у сьогоденні. Тож наполегливо оволодівайте знаннями, творчо мисліть, розвивайте свої здібності, щоб стати гідним громадянином України. 

    Борис Джонсон написав відкритий лист дітям України, ставлячи їх як приклад для наслідування для дітей і дорослих у всьому світі і сказавши їм «ми у Британії ніколи не забудемо вас». У листі британський прем’єр просить дітей України пам’ятати про дві речі: «ви повинні безмежно пишатися своєю країною, своїми батьками, своїми сім’ями і своїми солдатами, а найбільше – собою».

     Говоріть про це дітям і не лише 1 червня, підтримайте їх, скажіть що дорослі поруч і все буде добре. Все буде Україна.

     Міжнародний день захисту дітей – це одне з найстаріших міжнародних свят. За однією із версій, у 1925 році Генеральний консул Китаю в Сан-Франциско зібрав групу китайських дітей-сиріт і влаштував для них свято Дуань-у Цзе (Фестиваль човнів-драконів), яке якраз припало на 1 червня. Завдяки щасливому випадку цей день збігся із часом проведення «дитячої» конференції в Женеві.

     Рішення про відзначення Міжнародного дня захисту дітей саме першого червня прийняла Міжнародна демократична федерація жінок у листопаді 1949 року. Перший Міжнародний день захисту дітей був проведений в 1950 році. ООН підтримала цю ініціативу і оголосила захист прав, життя і здоров’я дітей одним з пріоритетних напрямів своєї діяльності.

     У Міжнародного дня дітей є свій офіційний символ – прапор. На зеленому полотні, який символізує зростання та гармонію, навколо знаку Землі розміщені фігурки  червона, жовта, синя, біла і чорна. Ці людські фігурки символізують різноманітність і терпимість. Знак Землі, розміщений в центрі, це символ нашого загального дому.

20 листопада 1989 року Генеральною асамблеєю ООН була прийнята Конвенція про права дитини, яка вважається світовою конституцією для дітей. Україна ратифікувала конвенцію 27 вересня 1991 року, й відтоді цей документ є частиною національного законодавства.

    В Україні День захисту дітей встановлено відповідно до Указу Президента України від 30 травня 1998 року № 568/98 і відзначається щорічно.

   Проте сьогодні перед Україною постають нові виклики у сфері захисту прав дітей у зв'язку з війною, ескалацією насильства, бойових дій на території нашої держави.

   Кожна дитина має повне право бути захищеною, розвиватися й навчатися для кращого майбутнього. І сьогодні – це не лише веселе свято для самих дітей, а й нагадування суспільству про необхідність захищати права малечі, прагнути, щоб усі діти росли щасливими і в майбутньому стали хорошими батьками і громадянами своєї країни.

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано