A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Жашківської міської ради

37 РОКОВИНИ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ

Дата: 27.04.2023 09:53
Кількість переглядів: 56

Атомний Вій опустив бетонні повіки.
Коло окреслив навколо себе страшне.
Чому Звізда-Полин упала в наші ріки?!
Хто сіяв цю біду і хто її пожне?

Ліна Костенко

 

26 квітня виповнюється 37 років з часу аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала найбільшою техногенною катастрофою ХХ століття. Тоді, у квітні 1986 року радіоактивним цезієм було забруднено 3/4 території Європи. 8,5 мільйонів жителів України, Білорусі, росії в найближчі дні після аварії отримали значні дози опромінення, біля півмільйона з них померли від наслідків радіації. До кінця літа 1986 року більше 90 тисяч осіб було евакуйовано із зони зараження, 81 населений пункт України став безлюдним.

Чорнобильська катастрофа — техногенна екологічно-гуманітарна катастрофа, яка була спричинена вибухами та подальшим руйнуванням четвертого енергоблока Чорнобильської атомної електростанції, розташованої на території України. Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком.

В результаті вибухів на ЧАЕС стався викид пилу, який за своїм рівнем радіації у 100 разів перевищував радіацію після вибуху двох ядерних бомб над Японією у 1945 році.   

У грудні 2016 року Генеральна асамблея ООН проголосила 26 квітня Міжнародним днем пам’яті про Чорнобильську катастрофу та Міжнародним днем пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф.

Варто нагадати дії влади СРСР, яка намагалася приховати намагалося приховати масштаби трагедії, чим збільшила кількість постраждалих від радіації.

Число постраждалих від Чорнобильської аварії можна визначити лише приблизно. Окрім загиблих працівників АЕС і пожежників, до них слід віднести хворих військовослужбовців та цивільних осіб, які брали участь у ліквідації наслідків аварії,  мешканців районів, що піддалися радіоактивному забрудненню.

Сьогодні ми висловлюємо щирі слова подяки та засвідчуємо свою шану за героїзм та самовідданість всім ліквідаторам страшної аварії. Адже ціною власного життя та здоров'я без вагань та роздумів, ви ліквідовували наслідки аварії на Чорнобильській АЕС. Усвідомлюючи всю складність ситуації, ви, нехтуючи власною безпекою, ступили назустріч неприборканому смертоносному лиху, щоб зберегти життя мільйонів людей не лише у нашій державі, а й на всій планеті.

Цікаві методичні матеріали доступні за покликаннями:
https://uinp.gov.ua/tegy/chornobylska-tragediya

https://padlet.com/ppdzhgromadavo/padlet-1hhe41cvrbfz18km


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано