A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Жашківської міської ради

8 ТРАВНЯ ВШАНОВУЄМО ПАМ'ЯТЬ БОРЦІВ З НАЦИЗМОМ І ЖЕРТВ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ

Дата: 08.05.2023 16:47
Кількість переглядів: 60

      8 травня в Україні відзначають День пам’яті та примирення.

       Цього дня в 1945 році нацистська Німеччина підписала Акт про капітуляцію перед союзниками з Антигітлерівської коаліції: США, Британією, СРСР та Францією. Друга світова війна стала одним з наймасштабніших збройних конфліктів в історії людства: загинуло, за різними оцінками, від 50 до 85 мільйонів людей. Втрати українців у Другій світовій – 5 мільйонів цивільних та 3 мільйони військових.

     З 2014 року Україна послідовно впроваджує європейський підхід пам’ятання про Другу світову війну. День пам’яті та примирення 8 травня символізує не тріумф переможців над переможеними, а застереження, чим завершується потурання диктаторським режимам. Війна на знищення, яку РФ веде проти України, – наочно показує, чому світова спільнота повинна запобігати найменшій.

    Надзвичайно важливо згадувати та вшановувати подвиг тих, хто боровся з нацизмом і переміг його. Не менше заслуговують на увагу та пам’ять і жертви війни: остарбайтери, діти війни, цивільні, які постраждали від бойових дій та окупації їхніх міст і сіл. Війна – це не лише танки, гармати й масштабні бої. Це – долі, мільйони маленьких і великих людських бід, які тривали роками. 

Українці на боці антигітлерівської коаліції зробили значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками гітлерівської Німеччини. Ціна цього внеску – надзвичайні втрати впродовж 1939–1945 років серед українців та інших народів, які жили на території України. Тоді загинуло понад вісім мільйонів осіб. Тому ми добре знаємо ціну війни.

     Нині Україна знову воює з агресором. Російська Федерація, яка поєднала ознаки нацистського та комуністичного тоталітарних режимів, після років гібридної агресії, вдалася до відкритої повномасштабної війни. Наша боротьба, яка триває з 2014-го, неодмінно завершиться перемогою над рашизмом. Адже Україна на противагу Росії втілює цінності свободи, поваги до прав людини та демократії, які стали наріжними для міжнародного порядку після Другої світової війни.можливості появи тоталітаризму.

 

 

Корисні матеріали за покликанням:

https://uinp.gov.ua/informaciyni-materialy/vchytelyam/metodychni-rekomendaciyi/informaciyni-materialy-do-dnya-pamyati-ta-prymyrennya-8-travnya-20231

 

Війна і міф: невідома Друга світова війна

http://www.ww2.memory.gov.ua/category/statti/vijna-i-mif-nevidoma-druga-svitova/

Жіночі історії Другої світової війни

https://www.youtube.com/playlist?list=PLitKIb_cEyqeYaBVdSOaIWB60C_kUw7Pu

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано