A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Жашківської міської ради

18 ТРАВНЯ – 79 РІЧНИЦЯ ДЕПОРТАЦІЇ КРИМСЬКИХ ТАТАР. УКРАЇНА ПАМ'ЯТАЄ!

Дата: 17.05.2023 16:08
Кількість переглядів: 70

       Депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року о 03.00 годині ранку й тривала до початку червня. Офіційною підставою для депортації стала таємно постанова Державного комітету оборони, в якій кримським татарам висувалися претензії у начебто масовій зраді та масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами. 

   Без сумніву, тоді був здійснений акт гено- і етноциду, про що свідчать звинувачення цілого народу в державній зраді та застосування принципу колективної  відповідальності.

      За різними даними, з Криму було депортовано від 180 до 230 тисяч кримських татар.  

  Протягом 12 років кримські татари мали статус «спецпереселенців». За офіційними даними, майже половина кримських татар загинула від голоду та хвороб у дорозі чи на засланні.

Починаючи з 1994 року, в Україні 18 травня є Днем скорботи і пам’яті жертв депортації кримських татар, а з 2016 року – День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, згідно з постановою Верховної Ради України від 12 листопада 2015 року «Про визнання геноциду кримськотатарського народу».

  З метою збереження історичної пам'яті, громадянського виховання рекомендуємо провести у закладах освіти іфнормаційні години, лекції, бібліотечні уроки, книжкові викладки, бесіди, тематичні уроки.

Корисні матеріали доступні за покликаннями:

https://uinp.gov.ua/poshuk/materialy

https://www.istpravda.com.ua/artefacts/2014/05/16/142923/

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано