A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Жашківської міської ради

«ДЕНЬ ЄВРОПИ» В ЗЗСО ЖАШКІВСЬКОЇ ГРОМАДИ

Дата: 19.05.2023 12:08
Кількість переглядів: 52

9 травня Україна вперше разом з ЄС відзначає на державному рівні День Європи. В цей день ми згадуємо про історію європейської інтеграції та, як народи, що свого часу ворогували, зуміли об’єднатися заради спільного майбутнього. 

Після Другої світової війни Європа лежала в руїнах. Для економічного відновлення варто було забути про історичну ворожнечу, зокрема між Францією та Німеччиною, та почати спільними зусиллями будувати єдине майбутнє. 

У країнах Євросоюзу День Європи як символ єдності та миру на континенті відзначають 9 травня. Цю дату затвердили у 1985-му році на саміті Європейської ради в Мілані, оскільки 9-го травня 1950 року міністр закордонних справ Франції Робер Шуман запропонував створити нову форму організації держав у Європі у вигляді "наднаціональної спільноти". Метою такої спільности, за словами французького урядовця, було створення механізму попередження воєн, щоб їх не лише "не можна було уявити, а й вони були неможливими". У своїй декларації він наголошував, що економічна співпраця допоможе підвищити стандарти життя та стане першим кроком до об’єднаної Європи.

Тому 9 травня вважається днем народження Європейського Союзу. Доти День Європи відзначали 5 травня, адже цього дня у 1945-му була створена Рада Європи. Тепер ця дата залишилася лише щорічною згадкою про заснування цієї міжнародної організації.

З метою формування громадської думки щодо євроінтеграційного курсу України; допомоги Європи Україні, популяризації загального європейського культурного надбання серед підростаючого покоління, протягом 9-19 травня в закладах освіти громади проведені уроки, бібліотечні уроки,  години спілкування - «Україна – це Європа», «Екскурсія європейськими столицями»,  «День Європи в Україні»,  «Україна – європейська країна», «Ми – європейці»,  «Свято Європи – день миру та єдності», гра-мандрівка «Подорож країнами Європи» , онлайн-вікторина "Що я знаю про Європейські країни", вікторина - "Нехай панує мир в Європі",  флешмоби -  «Україна – це Європа», «Ми – єдині і непереможні», підготовлені інформаційні стенди.

День Європи набуває сьогодні  особливого значення, адже для українців він є, зокрема, символом боротьби за незалежність, цілісність та  свободу, а  також і  європейське майбутнє, де в основі – демократія, розвиток, добробут та права кожного громадянина.



« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано