A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Жашківської міської ради

28 ЧЕРВНЯ– ДЕНЬ КОНСТИТУЦІЇ

Дата: 28.06.2023 09:52
Кількість переглядів: 44

    28 червня цього року Україна відзначатиме 27-му річницю прийняття Конституції – головного нормативно-правового акта держави, який закріплює основи суспільного ладу, державний устрій, систему, порядок утворення, принципи організації і діяльності державних органів, права та обов’язки громадян.

     Наша Конституція визначає, що Україна є правовою державою, яка базується на принципах поваги до особи й недоторканності її прав і свобод, верховенства права, дотримання закону. Вона забороняє дискримінацію. У Конституції закріплений суверенітет Української держави над всією її територією, яка є недоторканною. А захист цього суверенітету і територіальної цілісності є найважливішою функцією держави і справою всього Українського народу. Дієвість цієї норми Конституції українці демонструють на практиці вже майже десять років, боронячи Україну від російської агресії.

     Ухвалення Верховною Радою України Основного закону 28 червня 1996 року стало важливим етапом утвердження державності, мало величезне політичне та правове значення для розвитку української політичної нації та громадянського суспільства. Венеціанська комісія визнала нашу Конституцію однією з найдемократичніших у Європі, особливо в частині прав, свобод та обов’язків громадян, які повністю відповідають міжнародним стандартам у галузі конституційного права.

       Сьогодні Конституція – ядро нацiональної правової системи України.

     Для нас, українців, Конституція – це про права і свободи, це про гідність, цінності, хребет нації, стійкість та нескореність.

 

 

Історична довідка

 

       27 років тому в ніч з 27 на 28 червня 1996 року депутатами Верховної Ради  була ухвалена і введена в дію Конституція України.

«Є Конституція!» –  такими словами голова Верховної Ради Олександр Мороз оголосив результати голосування. «Батьком» Конституції України вважається народний депутат Михайло Сирота, який очолював Тимчасову спеціальну комісію з доопрацювання проєкту.

            28 червня – державне свято і офіційний вихідний в Україні. Це єдине свято, яке закріплене в самій Конституції. А весь чинний Основний Закон складається з 15 розділів і 161 статті.

            Чи знаєте ви?

  • Кожен президент України складає присягу на вірність народу, поклавши руку на Конституцію та на Пересопницьке Євангеліє.
  • Міжнародне співтовариство визнало Конституцію України однією з найдемократичніших у світі.
  • У 2011 році була презентована перша мініатюрна Конституція України- книжка розміром 2х3 см. У ній 160 сторінок, а кожна літера не більш як 1 мм. Важить книга всього 15 г.
  • У 2019 році в мережі Інтернет з’явилася електронна Конституція України для дітей у вигляді коміксів   https://vsiknygy.net.ua/wp-content/uploads/2019/10/Конституція-у-коміксах_medium_size.pdf

 

Корисні матеріали:

https://uinp.gov.ua/pres-centr/novyny/28-chervnya-vidznachayemo-den-konstytuciyi-ukrayiny1

https://uinp.gov.ua/informaciyni-materialy/zhurnalistam/informaciyni-materialy-do-dnya-konstytuciyi-ukrayiny

 

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано