A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Жашківської міської ради

ДЕНЬ ЗАТВЕРДЖЕННЯ ДЕРЖАВНОГО ПРАПОРА УКРАЇНИ В ЗАКЛАДАХ ЖАШКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

Дата: 29.01.2024 13:00
Кількість переглядів: 26

     Державний прапор – невід’ємний атрибут кожної країни, що уособлює самобутність та спадкоємність її державотворчих традицій. Синьо-жовтий прапор для українців − це символ свободи і боротьби за незалежність.

     28 січня 1992 року Верховна Рада України ухвалила постанову «Про Державний прапор України». У ній зазначається: Державний Прапор України «являє собою прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої – синього кольору, нижньої – жовтого кольору, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3».

     Рішення було підтверджене Конституцією України, у 20-й статті якої зокрема зазначалося: «Державний Прапор України – стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів». за найпопулярнішим народним тлумаченням, синя смуга символізує ясне небо, а жовта – золоті поля пшениці. Ще одна версія стверджує, що кольори прапора здавна символізують головні стихії природи – вогонь і воду. А за релігійнимим трактуванням, жовтий колір уособлює Бога і духовність, а синій – усе земне.

     Ці кольори використовувалися ще на гербах руських (давньоукраїнських) земель в XIV сторіччі. Хоругви таких барв були і запорізьких козаків. А стяг сучасного виду вперше публічно зафіксований 25 червня 1848 року у Львові. Його вивісили над місцевою ратушею як національний прапор.

     Після 1905 року синьо-жовтий прапор почали використовувати і в Центральній та Східній частинах України. Згодом у часи визвольної боротьби, починаючи з 1917 і закінчуючи 1950-ими роками, стяг синьо-жовтої барви був прапором Української Народної республіки, Карпатської України та Української держави 1941-ого року.

23 серпня 2004 року Президент України підписав Указ № 987/2004 «Про День Державного Прапора України». Свято щороку відзначається 23 серпня.

      Протягом січня 2024 року вихованці закладів освіти нашої громади активно долучилися до заходів, що присвячені вшануванню Дня державного прапора України. Проведені виховні години, уроки історії, фото викладки.

Учні ЗЗСО громади, учнівські об'єднання – рої військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») долучилися до обласного флешмобу «Майоріє прапор України»  - #ОЦТКІЕ_Черкаси #Майоріє_прапор_України



« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано